Régiség kiállítás után filmbe illő pillanat

Biztosan volt már veletek, hogy az élet különös találkozásokat, embereket sodort elétek, amik képesek megváltoztatni az életet. Új irányba terelni, új értelmet adni neki. Választ adnak bizonyos kérdésekre. Néha olyanok, mint egy mentőöv, amit valaki valahonnét odadob nekünk. És rajtunk múlik, hogy megkapaszkodunk benne, vagy sem.

Hát egy ilyen találkozás történt nemrég egy nagyon kedves barátommal. Épp hazafele tartottunk egy régiség kiállításról, ahová nagyon el akartunk menni, de sosem volt időnk. Most végre sikerült. Miután kitárgyaltuk, amit láttunk, elmesélte nekem, hogy milyen helyzetben van. Fel akar mondani a jelenlegi munkahelyén, mert alacsonya fizetése, és borzalmasak a munkakörülmények. Irodai asszisztensnőként dolgozik, de valami borzalmas. A főnöke egyszerűen kiállhatatlan, semmi emberség nem szorult belé. Állandóan ugráltatja, minősíthetetlen módon bánik vele, szóval mindenképp váltania kell. Kérdeztem, hogy miben gondolkodik. Azt mondta: „Bármi jöhet, amit elém sodor az élet!” Őszintén szólva én magam sem hinném el, ha nem lettem volna ott, de ezután egy igazi filmbe illő jelenet történt. Az utcán szembe jött velünk egy srác, és véletlenül régi ismerősök voltak Rékával (a barátom). Mintha elénk fújta volna a szél.

Megörültek egymásnak, ha jól tudom a gimnázium óta nem látták egymást. Én is bemutatkoztam neki, nem váltott ki belőlem különösebb ellenszenvet. Beültünk egy kávézóba, és beszélgettünk. Réka elmesélte neki, hogy éppen milyen helyzetben van. A srác (meglepő módon) egy álláskeresőnél dolgozik. Rögtön csapott a témára, és elmesélte milyen lehetőségek vannak, stb. Ezek közül egyik sem volt az az igazi, de megkérdezte, hogy nem érdekli-e például ausztriai munka. Erre rögtön felcsillant Réka szeme. A srác ajánlotta a Tiroli Álláskeresőt (ő maga nem ennél a cégnél dolgozott). Hazamentünk, és utána néztünk a dolognak.

Amit találtunk, nem volt rossz, sőt! A lényeg, hogy a Tiroli segít munkát találni Ausztriában, nem is kifizethetetlen összegért. A német nyelvtudás kell hozzá, legalább megértetés szintjén, és ezt ők egy német nyelvű interjúval tesztelik is. Aki ezen sikeresen megfelel, annak segítenek elkészíteni a német nyelvű önéletrajzot, illetve motivációs levelet, és ők maguk küldik el a különböző meghirdetett állásokra. És olyanokra is, amik nincsenek meghirdetve, csak ajánlással lehet bekerülni. Ezután a munkaadó keresi fel a munkavállalót, aki így kedvére válogathat az állásokban. Persze azért annyira nem lehet válogatós, örül, ha kap valamit. Ezek a munkák rendszerint: mosogató, konyhai segítő vagy szobalány, amikhez végzettség sem szükséges. Persze végzettséggel lehet valaki szakács is vagy felszolgáló is. De szerintem mosogatóként is elég jól lehet keresni, mármint ha Magyarországhoz viszonyítjuk. Ausztriában főleg a téli és a nyári szezon az, amikor elkél a munkaerő. Ekkor persze a versenyszféra is megnő, sokan akarnak kint dolgozni, így nem árt az az előny, amit a Tiroli nyújt, hogy nem kell személyesen pályázni, hanem ők is segítenek ebben, ráadásul egy olyan önéletrajzot tud a pályázó elkészíteni, ami nem azt eredményezi, hogy a munkáltató lesöpri az asztaláról, mint azt sok esetben teszi.

Rékának nagyon tetszett az ötlet, és azt írják, hogy akár néhány héten belül kap munkát a pályázó. A rekord 2 nap. Ami azért elég jó. Egyik nap még otthon ülsz és töprengsz, hogy mihez kezdj, 2 nappal később már van munkád Ausztriában. Én azért arra próbáltam figyelmeztetni, hogy ez mind szép és jó, de mi lesz, ha az ottani munkahelye is hasonlóan rossz lesz? Haza fog költözni 2 hónap után? Erre csak azt mondta, hogy a Tiroli csapata ebben a helyzetben is segít. Ha tényleg rosszak a munkakörülmények, akkor nem kell egyből otthagyni csapot-papot, hanem segítenek új munkát keresni kint. Így nem kerül az ember kiszolgáltatott helyzetbe.

Ezzel teljesen meggyőzött, már csak azt kérdeztem, hogy mikor jelentkezik. Azt mondta, még át szeretné gondolni, de mindenképp nagyon jó lehetőség. Ahogy ismerem, meg fogja próbálni. És szerintem élvezni is fogja.