Így megéri régiségkereskedéssel foglalkozni

Régiségkereskedőként több autóval is rendelkezem. Hárman dolgozunk a cégnél, és néha öt, hat fele is rohannunk kell egy nap, mivel házhoz megyünk a régiségek és értékek felvásárlásakor. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy mindhármunknak autóra van szüksége. Először csak én vittem a céget, de aztán egyre jobban elkezdtem gyarapodni és szükségem volt munkatársakra is. Ekkor tudatosult bennem, hogy az én, régi és ócska Ladám, ami engem is alig szolgált, biztosan nem fog tudni mindhármunkat tovább segíteni az úton. Igaz, hogy ekkor jól ment a cég, de még mindig nem egy világvállalat volt a tulajdonomban, hanem csak egy darab, egy üzletes régiségkereskedés a város központjában. Tehát próbáltam minél olcsóbban, de mégis jól megúszni a dolgokat. Ekkor ismerkedtem meg a tartós bérlet fogalmával a céges autók világában.

Ami azt jelenti, hogy hitel, vagy lízing (esetleg, ha annyira sok pénzed van. egyszerű vásárlás) helyett bérletért cserébe szereztem be a három autót (először csak kettőt, de aztán rájöttem, hogy simán megéri a harmadikat is). A tartós bérlet esetén a finanszírozás nem egyenlő részekre van osztva, hiszem a futamidő végén, a flottakezelő a piaci áron értékesíteni fogja a kocsit, így sokkal kevesebb pénzbe jövök ki, mintha lízingelném, vagy hitelt fizetnék.

A dologban pedig az a jó, hogy még ÁFÁ-t nem is kell fizetni a bérelt céges autóra. Ez úgy nézett ki a gyakorlatban, hogy én kiválasztottam az autót, amit szerettem volna, a flottakezelők megvették, az ÁFÁ-t visszaigényelték, én pedig az autó értékének nettó összegére számolt bérleti díjat fizetem mindhárom autóra. Sőt, magának a bérleti díjnak is van ÁFÁ-ja és az is levonható, úgyhogy még annyival is kevesebbet fizetek.

Tehát van három kisautónk, mindegyik a lehető legnagyobb csomagtérrel rendelkezik az ő kategóriájában, és rójuk velük az országot. Igaz, hogy néha örült nagy tárgyakat is be kell hoznunk, de ez olyan ritkán fordul elő, hogy olyankor inkább bérlünk hozzá egy kisebb teherautót, az úgy jobban megéri, mint egy saját, még akkor is, ha tartós bérletem lenne rá. De ezt a három kisautót igazán csodás módon szereztem be. Egyszerűen, akiben van egy kis üzleti érzék, az azonnal tudja és érti, hogy mennyire megéri a tartós bérlet.tartós bérlet