A korszerű fűtés megóvja a bútoraidat

Mindig is rajongtam az antik bútorokért, és arról álmodoztam, hogy egyszer majd az én házam is gyönyörű, több száz éves bútorokkal lesz berendezve. Persze mindig tudtam, hogy ezek a műtárgyak nagyon is drágák, és kevés olyan ember van, aki megengedheti őket magának.

A régi műtárgyakkal és antik bútorokkal való kereskedelem nagy üzlet, és ahogy haladunk előre az időben, egyre többen vásárolnak régiségeket, és így egyre kevesebb tárgy marad a piacon, az árak úgy mennek egyre feljebb. Valamint antik bútorok vásárlása divat is lett, pedig ez nem volt mindig így. Most viszont a leggazdagabbak is igyekeznek legalább pár értékes régi dísztárgyat beszerezni a gyűjteményükbe, és azzal keverni az új dizájn darabokat.

Sokáig meg kellett elégednem nekem is az egyszerű bútor boltban kapható tucat áruval, ugyanis nem volt pénzem arra, hogy antikvitásokban szerezzem be a berendezést. De a modern bútoroknál még az antiknak álcázott tucat áruk is rosszabbak voltak. Távolról lerítt róluk, hogy egy sima gyárban készítették őket futószalagon, de mégis próbálták őket úgy festeni meg díszíteni, mint ha több száz évesek lettek volna. Persze minden részük olcsó alapanyagokból készült, olcsó arany festékkel voltak bevonva, ami miatt inkább kínosan néztek ki ezek a bútorok, nem elegánsan.

Az anyagiak miatt sokáig legföljebb a bolhapiacon szerezhettem be pár régi darabot, amik ugyan nem voltak értékesek, de illettek ahhoz a típusú berendezéshez, amit elképzeltem magamnak. Aztán teltek az évek, és egy kicsit több pénzt sikerült megtakarítanom. Ennek köszönhetően most először valóban el kezdtem gyűjteni az antik tárgyakat.

Először csak egy kisebb asztalkát vettem, aztán fokozatosan szereztem be nagyobb tárgyakat is. Hamarosan sikerült berendeznem a nappalit és az ebédlőt valódi antik tárgyakkal, egy szép múlt századi ebédlő asztallal és hozzá való székekkel, szintén múlt századi, elegáns vonalú dohányzóasztallal, és tiffany stílusú lámpákkal. Még a szőnyegeim is antik keleti szőnyegek, de azért a kanapé esetében megmaradtam egy kényelmes modern darabnál.

Már sikerült úgy dekorálnom az otthonomat, ahogy mindig is szerettem volna, de akkor jött az újabb kihívás, hogy hogyan fogom fent tartani a bútoraim állapotát. Mindig is úgy gondoltam, hogy csak annak valók a régiségek, aki gondoskodni is tud róluk. Olyan embernek nem kell antik bútor, aki nem vigyáz rá, úgy bánik vele, mintha az ikeából hozta volna, és bármikor lecserélheti egy másikra. Az ilyen embereknél általában pár év alatt tönkre mennek az érzékenyebb darabok.

Valószínűleg te is hallottál már róla, hogy a művészeti tárgyakat, főleg a nagyon régieket, megfelelő körülmények között kell tárolni. A múzeumokba is ezért vigyáznak mindig a hőmérsékletre és a páratartalomra. Sőt, például a nagyon régi festmények és textíliák esetében még el is sötétítik a termeket, hogy a napfény ne fakítsa a színüket. Még a régi várakban és kúriákban is odafigyelnek ezekre a dolgokra, és látszik is, hogy ahol rendesen karbantartják a berendezést, sokkal tovább szépek maradnak.

Most, hogy nekem is vannak antik darabjaim a lakásban, sokszor aggódom, hogy vajon megfelelő körülmények között tartom-e őket, nem károsodnak-e a tudtomon kívül. Most éppen itt a tél, és a fűtési időszak. Ha valaki tud valamit a fáról és a bútorokról, az arra is rájöhet, hogy nemcsak a hideg nedves körülmények, de a meleg száraz levegő sem tesz jót a régiségeknek.

Ahogy erről a problémáról kerestem információkat a neten, meg is találtam egy olyan oldalt, ahol alternatív, korszerű fűtési rendszerekről írtak. Nekem sima központi fűtésem van és radiátoraim, és eddig nem is gondoltam bele arra, hogy manapság már mennyi új módszer van, amivel télen biztosítani lehet a meleget a lakásban. Például ilyen az elektromos falfűtés.

A meleg körülmények kiszárítják a fát is, így az megrepedezhet, elveszítheti alakját, a hőmérsékletkülönbség szintén ilyen dolgokat hozhat magával, valamint a ragasztó anyag is meggyengülhet, amivel a bútort összerakták. A legrosszabb az, ha a bútor éppen a fűtőtest előtt van, akkor még inkább ki van téve ezeknek a hatásoknak. Ezért azt javasolják, hogy télen mozgassuk a bútorokat, hogy lehetőleg ne mindig csak egyet érjen nagyobb hő. De persze én nem fogom tudni hetente odébb tolni a komódot, a székeket, az asztalt meg a többi súlyos berendezési tárgyat. Kell lennie jobb megoldásnak is arra, hogy a bútoraim ne menjenek tönkre a központi fűtéstől.

A falfűtés nem is teljesen új módszer, hisz régebben a kandallók is tulajdonképpen ezt csinálták. De a falfűtésnek számos előnye van ezen túl is, például hogy nagy felületen fűt, hatékonyan végzi a hő elosztását, nem kell olyan magas hőmérsékleten üzemeltetni, és nem is keringeti úgy a port, mint a hagyományos gáz fűtés. Ez utóbbit elsőre nem teljesen értettem, de aztán olvastam, hogy például a radiátor, a levegőt fűti elsősorban, és ahogy a levegőt keringeti, azzal együtt a port és az allergéneket is. Ezért a falak fűtése egészségesebb is, mint a hagyományos központi fűtés.

Nekem ami érdekesebb kérdés, hogy radiátorok meg a gáz konvektorok egy adott helyen nagy hőt bocsátanak ki a szobában, és ahogy távolabb megyünk tőlük, csökken a hatásuk. Vagyis a távolabbi bútorok biztonságban vannak, de ami a radiátor közelében vannak, azok nagy forróságnak vannak kitéve egyfolytában, végig a tél folyamán. Az elektromos falfűtési rendszerek esetében mivel a rendszert mindenhova telepítik a szobában, így mindenhol egyforma meleget bocsát ki, egyik bútorom se lenne kitéve sokkal magasabb hőnek.

Még van egy másik előny is, aminek a pénztárcám is örülni fog hosszú távon, de hogy mi is ez, ahhoz előbb el kell mondanom, mit tudtam meg a sugárzó hőről. Az egész lényege, hogy a fűtőtest a levegőt melegíti fel, és azon keresztül minket. De a sugárzó hő esetében a rendszer rögtön nekünk adja át a meleget. Kicsit hasonlít ez ahhoz, amikor télen a szabadban sétálsz. A kinti levegő persze hideg, de ha jó az idő és süt a nap, akkor sokkal melegebbnek érzed, hiába ugyanannyi a levegő hőmérséklete kint a napon, mint az árnyékban. A falfűtés is hasonlóan működik, mint a nap sugárzó hője.

És hogy miért jó ez a pénztárcámnak? Mivel a falfűtés nem a levegőt melegíti, mint közvetítő közeget, ezért nem kell olyan magasra felcsavarni a fűtést ennél a típusú rendszernél. És persze ez azt is jelenti, hogy a bútoraim sincsenek olyan magas hőmérsékletnek kitéve.

Nekem nagyon megtetszett ez a fűtési alternatíva, ezért rákerestem a neten, hogy a falfűtés utólag megvalósítható-e a lakásomban. A cég, aminek a honlapjáról az előbbi információkat szereztem, azt írta, hogy nyugodtan beszereltethetem akár utólag is ezt a rendszert.

A cég segít mindennek a megtervezésében, ha valaki felveszi a kapcsolatot velük, akkor vele együtt tervezik meg, hogyan telepíthetik ezt a rendszert a leghatékonyabb módon az otthonában. Az ilyen munkákat tényleg érdemes profikra bízni, valamint ebben az esetben 15 éves garanciát kapnak a gyártótól a rendszerre. Azért is ilyen sok évet, mert alapvető esetben ez a rendszer nagyon strapabíró, ha nem éri semmilyen komolyabb külső behatás, nem is nagyon tud meghibásodni, így sok-sok évig hozzá sem kell nyúlni. Nem olyan, mint a gáz konvektorok, amiket rendszeresen ellenőriztetni kell, és ha elromlik, a szerelés nagyon sokba kerül, ráadásul a család a hidegben fűtés nélkül marad.

Nemcsak a bútoraim állapotának megőrzése miatt, hanem a hosszútávú gazdaságossága miatt is hajlok arra, hogy beszereltessem ezt a falfűtéses rendszert. Elvégre nem az a fontos, hogy milyen drágán vesszük a lakásunkat és mennyit költünk a berendezésre, hanem az, hogy az otthonunk állapotát hosszan meg tudjuk őrizni. Egy korszerűbb fűtési rendszerrel pedig elérhetem mindezeket.